Rekord Guinnessa na największą porcję zupy krupnik, która została ugotowana 6 października 2018 r. w Kłodzku, został oficjalnie zatwierdzony w londyńskim biurze rekordów. Tego zadania z sukcesem podjęli się kucharze ze stowarzyszenia „Kucharze bez Granic”
Krupnik gotowany był w polowych warunkach w Twierdzy Kłodzkiej. W rekordowej akcji wzięło udział 22 kucharzy, którzy w ciągu 8 godzin przygotowali 1110 litrów krupniku. Do rekordowej zupy wykorzystano 100 kg ogonów wieprzowych, 75 kg kaszy, 200 kg ziemniaków, 45 kg warzyw, 2 kg dodatkowych mięs, 10 kg soli, 3 kg pieprzu, kilogram ziela i liścia laurowego. W efekcie powstała zupa, którą posilić się mogło 2850 osób.
Krupnik ugotowany został według przepisu z 1924 roku, który znalazł Leszek Kawa, pasjonat dawnej kuchni. To nie był pierwszy rekord kucharza – na jego koncie jest ich już siedem, w tym lasagne, pizza na Błoniach Krakowskich, spaghetti w ilości 7,9 ton oraz bigos.
Wśród tych, którzy zostali oficjalnie wymienieni na certyfikacie Rekordu Guinessa certyfikacie znaleźli się: Starostwo Powiatowe w Kłodzku, Miasto Kłodzko, Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, Firma Aves Sp. z o.o., Firma Octim Sp. z o.o. Firma Kitle.pl oraz Restauracja Magillo.